Jánošíkove dni v Terchovej

6. augusta 2017, jaromal, Nezaradené

Od piatku – 4.8.2017 prebieha v Terchovej jedno z krásnych kultúrnych podujatí na Slovensku.

Sobotňajší večerný program uchvátil a pookrial dušu tých, čo boli prítomní a bolo ich neúrekom tisíce, možno desaťtisíce. Bohužiaľ, opäť naše verejnoprávne média, ktoré by mali  – a zo zákona musia – predkladať verejnosti obraz aj zvuk o našich skvostoch. Nie Pohoda je kultúrne dedičstvo – z môjho pohľadu je to brak, druhotriedny výpredaj, ktorého účelom je zisk a nemá žiaden kultúrny prínos (môj osobný názor). A porovnajme, koľko priestoru vo verejnoprávnych médiach sa venuje folklórnym podujatiam a koľko hlučným decibelovým rámusom?

Avšak predsa len jedna televízia vysielala priamy prenos z večerného programu. Slovenský folklór zdokumentovali ČEŠI a vysielali v priamom prenose. Konkrétne kresťanská televízia NOE. Tak sa pýtam, kde boli naše verejnoprávne média a tiež aj slovenská redakcia kresťanského vysielania LUX. Je to, mierne povedané, čudné. Pán minister kultúry by sa aj mohol vyjadriť.

Mimochodom, v týchto dňoch prebiehajú aj podroháčske folklórne slávnosti, čo by si tiež zaslúžilo patričnú pozornosť médií.